Trei studenţi de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au obţinut două premii la Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG) 2021, Shanghai/Huzhou, China: premiul pentru cea mai inovativă echipă (MIT) şi premiul pentru cel mai bun discurs individual (ITQ), potrivit unui comunicat.
Distincţia Most Innovative Team (MIT) a fost acordată echipei UBB Law RO formată din Tudor-Sergiu Pilcă şi Paul Iacob, studenţi eminenţi din anul II/III la Facultatea de Drept – UBB pentru proiectul intitulat: Blockchain: Calea spre un viitor mai bun (Blockchain: a trail to a new future. Smart Contracts enabling Secure IoT for Smart Cities, Smart Governance and Sustenability). Coordonator ştiinţific – dr. Veronica Rebreanu.
Distincția Ignite Talk Queen (ITQ) a fost acordată prezentării trimise de Larisa-Mădălina Munteanu, absolventă master la Facultatea de Drept – UBB, cu titlul : The Global Convention on Smart Data within the Artificial Intelligence Framework (GCSDAIF).
Larisa-Mădălina Munteanu: “Originară din Oradea şi absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, am avut oportunitatea de a promova excelenţa prin prisma mediului academic al Chinei, în cadrul competiţiei globale YICGG2021. Având calitatea de participant a doua oară (prima dată la YICGG2019, Jakarta, Indonezia), consider că am reprezentat în mod glorios nu doar cele două oraşe de suflet pentru mine, ci şi România. Chiar dacă în anul 2019 proiectul, susţinut în Indonezia, a fost conceput în echipă, anul acesta, ambiţia şi curajul m-au determinat să proiectez, în mod independent, o convenţie globală sub egida digitalizării.
Implicarea în dezbaterile globale a fost iniţial îmbinată cu dreptul mediului şi, anul acesta, pe fondul contribuţiilor aduse în cadrul Masteratului “International and Comparative Business Law”, am aprofundat două subiecte inovative: protecţia datelor şi inteligenţa artificială, abordate şi în lucrarea de disertaţie. Aşadar, deşi situaţia dificilă creată de pandemia COVID-19 a obstrucţionat buna desfăşurare a mediului academic, participarea online a devenit o provocare pentru mine, materializându-se în cele din urmă într-un real succes.”
Tudor-Sergiu Pilcă: „Tehnologia modernă a devenit un fenomen total pentru civilizație, o forța definitorie a unei noi ordini sociale în care eficiența şi transparenţa nu mai sunt o opțiune, ci o necesitate impusă întregii activități umane.
În lucrarea noastră intitulată „Blockchain: Calea spre un viitor mai bun” am propus idei pentru implementarea „blockchainului” în mai multe domenii, prin reciclarea rețelelor existente de criptominare, și aplicarea unor„tokenuri” de informaţie într-o infrastructură B.I.o.T (Blockchain Internet of Things). Am imaginat modele și aplicații practice, cum ar fi guvernanță participativă, organizații guvernamentale și rețele pan-naționale de tip descentralizat asemenea modelului D.A.O. Am proiectat idei pentru orașe inteligente, în care se îmbină tehnologii disruptive precum Internet of Things, Big Data, contracte smart si inteligenţa artificială.
În opinia noastră, aceste sisteme vor influența în viitor administraţia publică, publicitatea imobiliară, agențiile de asigurări, notarii, dar şi inginerii, programatorii, arhitecţii, şi în fond, pe fiecare cetăţean.
Mă simt onorat că, în echipa cu Paul, am reprezentat cu succes Universitatea ”Babeș-Bolyai”, la concursul internațional YICGG 2021. Pasiunea pentru drept și informatică au servit ca bază pentru dezvoltarea ideilor promovate în proiectul nostru, apreciat de juriul competiției, ca fiind cel mai inovativ la această ediție.
Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj s-a dovedit, încă o dată, a fi un incubator de idei creative, premiul obținut fiind o recunoaștere în acest sens.
Ţinem să mulțumim tuturor profesorilor noștri, și în special doamnei lector dr. Veronica Rebreanu, un profesor dedicat care ne-a încurajat să participăm la această competiție, să gândim în afara tiparelor convenționale, și să abordăm dreptul dintr-o perspectivă holistică.”
Paul Iacob: „Unul dintre obiectivele pe care mi le-am propus în calitate de student senator al Facultății de Drept, UBB, este acela de a promova în rândul studenților proiectele și activitățile care au o contribuție semnificativă în dezvoltarea comunității și în cadrul cărora tinerii pot juca un rol capital.
Competiția internațională YICGG provoacă studenții novatori din întreaga lume să pună umărul la progresul societății, oferindu-le șansa de a-și expune ideile creative într-un cadru organizat.
Sunt onorat că am avut oportunitatea de a reprezenta Universitatea „Babeș-Bolyai” la acest concurs internațional alături de Tudor, un tânăr extrem de inteligent și de creativ, cu un vast bagaj de cunoștințe din domeniul tehnologiei Blockchain. Din laboratorul de idei s-a născut un proiect care a fost apreciat de juriu și care, avem speranța, că va avea o finalitate practică, constituind un punct de reper pentru guvernele statelor lumii în următorii ani. Îi suntem profund recunoscători doamnei lector dr. Veronica Rebreanu, care ne-a călăuzit în această competiție, fiind un veritabil promotor al proiectelor studenților ce vor schimba lumea.”