Duminică, 9 ianuarie 2022, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a informat că a înființat Fundația Emil G. Racoviță pentru Știință și Explorare Medii Extreme.

Fundația a fost constituită ca omagiu adus savantului Emil Racoviță pentru substanțiala sa contribuție la înființarea, poziționarea și consolidarea academică internațională a Universității din Cluj.

Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB: „Mă bucură această veste la început de an 2022! Savantul Emil Racoviță s-a întors în România pentru Universitatea din Cluj, locul unde își va înființa în 1920 Institutul de referință la nivel internațional și unde va ajunge Rector, mutând astfel centrul (bio)speologiei mondiale din Franța în România (la Universitatea din Cluj). În 2020, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Institutului, Universitatea a reînființat Institutul Emil Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme. (https://institutulracovita.ro/https://news.ubbcluj.ro/event/ubb-reinaugureaza-institutul-emil-g-racovita-pentru-studiul-vietii-in-conditii-extreme/). Așa cum spuneam în 2020 la reînființarea Institutului, prin aceste demersuri reparăm istoria și actualizăm în modernitate moștenirea academică a savantului. Acest proces s-a completat acum cu înființarea acestei Fundații, organizate – așa cum am anunțat în 2020 – sub egida UBB. Atât noul Institut al Universității, cât și Fundația funcționează în clădirea Universității, în locul care a găzduit vechiul Institut al savantului Emil Racoviță.”

Fundația, al cărei președinte este acad. prof. univ. dr. Octavian Popescu, are ca scopuri principale:
(1) Onorarea moștenirii științifice a savantului Emil G. Racoviță;
(2) Întărirea și dezvoltarea poziției academice internaționale a savantului Emil G. Racoviță și a domeniilor fondate și cercetate de acesta;
(3) Consolidarea și internaționalizarea peisajului academic și de cercetare, precum și a politicilor culturale și educaționale românești;
(4) Integrarea tratatelor, a acordurilor, a convențiilor și a altor înțelegeri internaționale în care România este parte și care, prin obiectul lor, privesc și mediile extreme, pentru accesul la resurse necunoscute, conservarea mediului și stimularea cercetării avansate de frontieră.

Acad. Prof. univ. dr. Octavian Popescu: „Sunt foarte onorat să fiu primul președinte al Fundației care poartă numele savantului Emil G. Racoviță, fundație organizată sub egida Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Personalitate incontestabilă a cercetării științifice în domeniul științele vieții de la sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea, Emil G. Racoviță, prin toată activitatea sa la Cluj, a avut un rol esențial în consolidarea prestigiului științific internațional al primei Universității românești din Transilvania. Fundația va susține și promova explorarea și cercetarea mediilor extreme subterane, oceanice, polare și spațiale, încurajând abordările inter- și multidisciplinare, pe de o parte, și colaborările între instituțiile de profil, la nivel național și internațional, pe de altă parte. Vivat, crescat, floreat!”.