În perioada 14-18 iunie 2022, echipa Facultății de Drept a Universității din București a participat la semifinalele Concursului internațional studențesc de pledoarii în domeniul Dreptului european al drepturilor omului René Cassin, ediția 37, potrivit unui comunicat.

Echipa Facultății de Drept a fost compusă din studentele Dariana Vișoiu (master Drept internațional public), Maria Cerasela Matei și Maria Bebec (licență, anul IV), fiind antrenată de lect. univ. dr. Daniela-Anca Deteșeanu și de lect. univ. dr. Carmen Achimescu.

Echipa s-a clasat pe locul 7 din 32 de echipe semifinaliste, iar studenta Maria Bebec a obținut premiul pentru cea mai bună pledoarie în apărare și premiul pentru cel mai bun pledant non-francofon.

Echipele semifinaliste sunt selectate în urma unei etape scrise. Pornind de la un caz fictiv, fiecare echipă înscrisă în concurs redactează un memoriu (fie pentru reclamant, fie pentru statul pârât, rolul atribuindu-se prin tragere la sorți). Cele mai bune 32 de echipe din concurs (16 pentru reclamat, 16 pentru pârât) se întâlnesc la Strasbourg, la sediul Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru etapa orală, a pledoariilor.

Această realizare excepțională vine să confirme o dată în plus, în acest an, calitatea deosebită a școlii de Drept internațional a Facultății de Drept – Universitatea din București, precum și a școlii francofone de drept din cadrul facultății, organizată în jurul Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene.