Sorting by

×

România se remarcă din multe puncte de vedere, însă, din păcate, în ultima vreme se remarcă în special prin lipsurile pe care le are în diferite domenii. Un prim exemplu ar fi faptul că suntem penultima țară din Uniunea Europeană din punctul de vedere al numărului de persoane vaccinate, dar nu despre  situația pandemică este acest articol. Ceea ce doresc să punctez se referă la situația mamelor minore din Romania.

Conform unui studiu, un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană sunt din România. Situația este cu atât mai critică cu cât în această țară ajutorul pentru respectiva categorie de persoane întârzie să apară. Situația a atins gradul de normalitate în unele zone, mentalitatea veche de pe vremea bunicilor, înrădăcinată în memoria colectivă, neputând fi eradicată nici până în ziua de azi. Cauzele sunt multiple, baza acestora fiind dezinformarea. Măsurile guvernamentale luate cu privire la disciplina școlară denumită ,,educație sanitară” prevăd necesitatea acordului parental pentru ca elevii să participe la astfel de ore. Astfel, în special în mediul rural, de unde provine majoritatea mamelor minore, părinții sunt mult mai reticenți cu privire la educația sexuală, denumită ,,educație sanitară” tocmai, cred eu, pentru a nu avea o puternică rezonanță în fața părinților, ajungându-se la descurajarea acestora. Din această cauză se ajunge la astfel de situații deplorabile, în care niște copii au la rândul lor copii.

Un alt criteriu absolut înfiorător, care le determină pe mame sa aibă copii la o vârstă atât de fragedă, este sărăcia. În mediile defavorizate ele sunt încurajate chiar de familie să dea naștere câtor mai mulți copii, însă nu din dragoste, ci pentru ajutoare sociale și alocații, de cele mai multe ori acestea fiind singurele surse de venit.

În țara noastră, reglementările sunt sărace, iar indiferența din rândul autorităților este covârșitoare.

„Statutul social vulnerabil al acestor mame este moștenit de copiii lor și suntem în fața unui cerc vicios pe care nu îl putem depăși fără politici publice focusate și cât mai concrete”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.