Miercuri, 20 octombrie, Universitatea de Vest din Timișoara a dat publicității următorul comunicat:

Ca universitate, ne înțelegem rolul nu doar ca utilizatori de tehnologie, ci și drept creatori de tehnologie, venind în mod constant cu inovații și abordări inovative în zona educațională, de cercetare, dar și în zona de procese administrative complexe.

Procedurile administrative online simple și sigure, respectiv punerea informațiilor la îndemâna studenților sunt esențiale pentru a spori mobilitatea studenților în întreaga Europă. De asemenea, instrumentul digital este esențial pentru promovarea participării studenților la activități educaționale și culturale, în conformitate cu viziunea de a crea un spațiu european al educației până în 2025.

Nu este prima și cu siguranță nici ultima dată când UVT se alătură unei inițiative valoroase a Comisiei Europene, menită să faciliteze procese academice – inclusiv mobilitatea de studii, administrată într-un mod mai eficient, digital, utilizând tehnologii moderne: European Student Card (ESC).

Nu este însă o simplă conectare de date, ci un întreg flux automatizat, 100% digital, creat de UVT în premieră, cel puțin pentru România. Dincolo de conectarea în resursa europeană care gestionează European Student Card (ESC), UVT a creat, de asemenea, și o aplicație automatizată care generează, în același context, legitimația de student.

„European Student Card” permite fiecărui student să se identifice și să se înregistreze electronic, cu ușurință și în siguranță, la instituțiile de învățământ superior din Europa, eliminând necesitatea finalizării procedurilor și a lucrărilor pe hârtie.

Instrumentul creat ne va permite să dezvoltăm într-un mod integrat legitimații, carnete de note și alte elemente solicitate de legislația națională și europeană, evitând statul la cozi, tipăritul a zeci de mii de documente și încărcarea administrativă de rigoare, la câteva click-uri distanță.

Alte servicii ce urmează a fi adoptate vor fi legate de recunoașterea statutului și identității studenților în diverse contexte, acces la spații controlate (ex. bibliotecă), servicii de plată, organizarea mobilităților educaționale (ex. Erasmus), precum și facilități legate de transportul în comun, parteneriate pentru studenți, acces la spectacole, etc.

Gestiunea eficientă a datelor complexe, siguranța și accesibilitatea datelor este o preocupare activă pe care o resimțim tot mai necesară în activitatea de zi cu zi. Continuăm să dezvoltăm instrumente inovative care facilitează o experiență educațională dar și administrativă de înaltă performanță, utilizând tehnologii moderne, ori dezvoltându-le în comunitatea UVT.

Mai multe informații despre European Student Card Initative pot fi obținute accesând: https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-student-card-initiative_en