Luni, 25 octombrie 2021, începând cu ora 11:00, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat ceremonia prin care s-au sărbătorit cei 161 de ani de la înființarea primei universități din România. La eveniment, care a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu”, au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER – rectorul UAIC, prorectori, decani, cadre didactice, cercetători și reprezentanți ai administrației locale. Festivitatea a marcat și debutul Zilelor Universității, care au loc în perioada 25-31 octombrie și reprezintă o suită de evenimente organizate cu prilejul aniversării a 161 de ani a UAIC.
Domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC a deschis ceremonia adresând următoarele cuvinte: „De 161 de ani, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași își îndeplinește misiunea academică. Fără temerea de a greși putem afirma că Iașiul universitar, în ansamblul său, este creația Universității „Alexandru Ioan Cuza”. În acest sens avem în vedere începuturile, evoluțiile, prezentul dar și viitorul Universității. Preocupările noastre se îndreaptă, în mod egal, spre toate componentele vieții academice. În egală măsură, suntem preocupați de predare, de învățare, de cercetare științifică. Prelegerea de astăzi este un elogiu adus cercetării științifice, un omagiu adus cercetătorilor, întrucât cercetarea științifică este motorul care asigură saltul calitativ în toate domeniile de activitate. Universitatea noastră a fost și este un adevărat laborator cu rezultate științifice excepționale”.
Evenimentul a continuat cu mesajele invitaților. Au luat cuvântul Marius DANGĂ – Vicepreședinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai CHIRICA – Primarul Municipiului Iaşi, preot consilier Constantin STURZU – purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei și Excelenţa Sa, Iosif PĂULEȚ, Episcop al Diecezei de Iaşi.
În continuarea ceremoniei, prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel IANCU – Președinte al Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a prezentat o serie de informații despre apariția Senatului în istoria Universității ca for legislativ și a expus o trecere în revistă a membrilor primului Senat al UAIC.
Pentru a vedea lista cadrelor didactice premiate în cursul ceremoniei, accesați pagina UAIC.
Evenimentul s-a încheiat cu audierea tradiționalului imn Gaudeamus Igitur. Festivitatea a fost transmisă în direct, pe site-ul UAIC, iar înregistrarea poate fi urmărită AICI.