Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a devenit parte a Alianței Universităților Europene EUTOPIA, alăturându-se celorlalte universități europene membre precum Vrije Brussel (Belgia), CY Cergy Paris (Franța), Gothenburg (Suedia), Ljubljana (Slovenia), Pompeu Fabra (Spania), Warwick (Marea Britanie), Nova Lisabona (Portugalia), Ca’ Foscari Veneția (Italia) și Universității Tehnice din Dresda (Germania).

 

Conform paginii oficiale EUTOPIA, pe termen lung, alianța își propune să reformeze modelul academic, construind un nou model care să reflecte principiile europene de libertate și unitate și care să inoveze învățământul superior în Europa.

Directorul Consiliului Strategic al EUTOPIA, prof. Eva Wiberg, cu această ocazie, a declarat următoarele:

„În numele alianței EUTOPIA, aș dori să urez bun venit Universității Babeș-Bolyai în familia EUTOPIA. Toți membrii EUTOPIA sunt încântați că UBB a acceptat să se alăture consorțiului nostru, oferind alianței noastre o experiență unică multiculturală, precum și educație și cercetare la standarde înalte. De asemenea, este semnificativ pentru noi să extindem parteneriatul spre Europa de Est, acoperind astfel un univers mult mai larg al diversității care caracterizează Europa și culturile sale. Suntem onorați că Universitatea Babeș-Bolyai a ales să ni se alăture. Alianța noastră este acum completă și toți cei zece membri ai noștri se completează unul pe celălalt. Începem să constrium împreună noul model de Universitate Europeană”

În scopul unui început de bun augur, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a adresat următoarele cuvinte publicului:

„Ca universitate globală, prin performanță, mărime și tradiție UBB este un inovator în spațiul academic național și internațional. În acest sens, UBB este angajată deja în programe educaționale internaționale cu diplome duble/multiple, cercetare în consorții internaționale de top, relații inovative cu societatea (cu actori naționali și internaționali) și în acțiuni de politică a științei la nivel internațional (ex. prin organizații de referință, cum este GUILD etc.). Noul statut de membru al Alianței Universităților Europene EUTOPIA consolidează însă rolul UBB și misiunea noastră de a contribui la redefinirea spațiului universitar european, în plus față de mecanismele deja angajate de UBB. M-a bucurat invitația EUTOPIA și am acceptat-o cu plăcere, UBB având invitații similare de la mai multe alianțe europene, forța membrilor alianței EUTOPIA și viziunea/strategia/programele asumate convingându-ne însă că vrem să fim parte a acestei alianțe și că putem să aducem aici și o plusvaloare academică importantă”